Home

Oproepen

natuurbescherming

Religies

nieuws en plezier

productinformatie

linkenNieuws en plezierVeggievriendelijke plaatsenvlees is veel landgebruikOproepen en petitiesfoto's van actiesHet Volk - 02-05-2001 - Leuven - Om prostaatkanker te voorkomen of de ontwikkeling van de ziekte te vertragen, is het aangewezen minder dierlijk vet maar meer vitamine E en selenium te gebruiken. Dat heeft Hein Van Poppel zaterdag gezegd tijdens een studiedag in Leuven. Volgens de KUL-uroloog spelen voedingsgewoonten bij het ontstaan van prostaatkanker een belangrijke rol.
Prostaatkanker is goed voor 20% van de kankers bij mannen. De aandoening is leeftijdsgebonden. Meer dan 80% wordt vastgesteld bij mannen ouder dan 65. Onder 40 jaar komt de ziekte niet voor. Prostaatkanker komt bovendien meer voor bij Europeanen en Amerikanen dan bij Aziatische bevolkingsgroepen. In Japan is er een stijging door de invoering van de westerse eetgewoonten.
Volgens Van Poppel heeft een en ander vooral te maken met het groter gebruik van dierlijk vet in het eten. Daarnaast zijn er voedingsbestanddelen die het ontstaan of de ontwikkeling van kanker kunnen voorkomen of vertragen. Dat is het geval voor vitamine E, selenium en het in Aziatische landen massaal geconsumeerde soja.
De uroloog verwees naar een recente studie waarin gedurende twaalf weken bij 37 patienten het effect getest werd van een voedingssupplement met soja, vitamine E, selenium, lycopeen en caroteen. Dat leerde dat de verdubbelingstijd van het prostaat-specifiek antigen (PSA) in het bloed - wat een aanwijzing kan zijn voor prostaatkanker - betekenisvol verlengd werd. – B