Dierenbescherming

Er dreigt een "wilde zwijnenbom" op de Veluwe(Belga)


zo 12/10/08 16:55 - Door het afschotbeleid in het Nederlandse natuurpark De Hoge Veluwe krijgen de zeugen steeds meer biggen per worp. Dat zegt een veldbioloog, die verwacht dat het huidige beleid zal zorgen voor een "wilde zwijnenbom". De wilde zwijnen op de Veluwe krijgen steeds meer biggen. Aan het eind van de vorige eeuw kreeg een zeug gemiddeld twee biggen per worp, nu is dat aantal al opgelopen tot ruim vier en in nationaal park De Hoge Veluwe krijgt een vrouwtjeszwijn bijna zes biggen in één keer.Dat zegt voorzitter Marcel Vossestein van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Veldbiologie.Vossestein heeft recent een nota over de door hem verwachte 'wilde zwijnenbom' naar het ministerie van Natuur en de provincie Gelderland gestuurd. Vossestein stelt dat zeugen rond 2015 al ongeveer elf biggen per keer zullen baren, als het beleid niet verandert. De wilde zwijnen worden nu intensief bejaagd, maar hebben tegelijkertijd meer voedsel dan ooit. Dat maakt de zeugen zeer vruchtbaar, terwijl de prikkel om zich voort te planten door de onrust van het afschieten ook steeds groter wordt.

Absurd streefgetal"De veldbioloog noemt het gehanteerde streefgetal van 860 bosvarkens op de hele Veluwe" absurd"."Dat betekent ongeveer twintig zwijnen op een leefgebied ter grootte van tweeduizend voetbalvelden. Maar er is genoeg ruimte voor ongeveer drieduizend dieren", aldus de bioloog.

In de nota pleit Vossestein ook voor jachtvrije kernen in dichtbeboste gebieden. Dat weerhoudt de populaties er volgens hem van om tuinen en wegbermen kapot te wroeten.Bovendien kunnen de beesten daar rustig leven, waardoor de neiging tot voortplanten bedaart. Everzwijnen krijgen in normale omstandigheden een tot twee biggetjes per jaar.