home

oproepen

natuurbescherming

Religies

nieuws en plezier

productinformatie

linken

Kate Bush


Bush maakte haar debuut in in 1978 met de hit Wuthering Heights, geïnspireerd op het gelijknamige boek van Emily Brontë. Het nummer stond in Groot-Brittannië vier weken lang op de eerste plaats van de hitlijsten. Ter gelegenheid van de opening van het Spookslot in de Efteling werd op 12 mei 1978 een tv-special met Kate uitgezonden. Het was haar allereerste televisieoptreden. De opnames vonden onder meer plaats in en rondom de te openen spookruïne.

Latere hits waren onder andere "Cloudbusting" (met Donald Sutherland als vader in de begeleidende videoclip) en "Running up that hill". Eind jaren 80 scoorde Bush een hit samen met Peter Gabriel met het nummer "Don't give up". In 1986 nam ze eveneens een duet op met de Schotse band Big Countrie(The Seer).

David Gilmour van Pink Floyd wordt wel als haar ontdekker genoemd, omdat hij haar zowel financieel als moreel steunde tijdens het opnemen van haar eerste demo's, en haar verder ook promootte bij zijn eigen platenmaatschappij, EMI. Op 18 januari 2002 verscheen Bush voor het eerst sinds jaren weer op het podium als speciale gast van Gilmour tijdens een concert in de Royal Festival Hall.

Hoewel haar merkwaardige stijl niet iedereen gemakkelijk in het gehoor ligt, wordt ze breed gerespecteerd onder haar collega-muzikanten. Beroemdheden als Tori Amos , Björk, Sinéad O'Connor , en de Nederlandse artiest Valencia werden duidelijk door haar beïnvloed en geïnspireerd, en hebben dit ook zelf (sommigen meerdere malen) naar voren gebracht.